Tjänstehund

Patrullhund

En patrullhundkurs syftar till att utbilda hundförare och hundar till hundekipage som kan krigsplaceras i Hemvärnet och där ingå i ett insats- eller bevakningskompani. Hundföraren måste vara svensk medborgare, terränggående och minst 18 år och högst 62 år gammal (om det handlar om nyrekryterade hundförare; väl inne i Hemvärnet kan man tjänstgöra tills man fyller 70 år.) Som hundekipage har man antingen ett fyradygns- eller ett åttadygnsavtal att uppfylla årligen. För detta erhåller man 3.500 kr respektive 7.000 kr skattefritt. Hunden (d.v.s. hundägaren) får lika mycket. Efter kursen ska hundförare och hund genomgå ett certifikatsprov patrullhund.

Krav på hunden

1. Hunden ska vara skottfast

2. Hunden ska ha en mankhöjd på minst 45 cm.

3. Hunden ska vid certifikatsprovet vara minst 18 månader och högst 5 år.

4. Hunden ska ha lämpligt hårlag, vilket innebär underull och täckhår.

5. Hunden ska vara ID-märkt.

6. Hunden ska vara vaccinerad enligt gällande SKK bestämmelser

7. En blandrashund ska ha en tävlingslicens (för certifikatsprovet, behövs inte för att gå kursen).

8. Hunden ska vara röntgad avseende armbågsleder och höftleder. Godkänd status för höftled (HD) är grad A, B och C och för armbågslederna (AD) grad UA samt 1. För graderna D och E avseende höftleder och 2 och 3 avseende armbågsleder krävs en separat tjänstbarhetsbedömning av SBK anlitad veterinär där det ska framgå att hunden är lämplig för tjänst som patrullhund trots defekter när det gäller HD och/eller AD.

En patrullhundkurs omfattar normalt 210 timmar. Det finns tre kurstyper. Den ”traditionella” har utbildning enstaka dagar (t.ex. en vardagskväll och en helgdag per vecka). Sedan något år tillbaka finns det internatkurser med mer intensiv utbildning, antingen ett antal helger eller tre veckor med uppehåll för egen träning däremellan.